Zaman yönetimi

Zaman yönetimi ile ilgili bir kitabının başlangıç bölümünde yazarın söyledikleri beni çok etkilemişti.
Kitabın girişi şöyle başlıyor; 

” Eminim zaman yonetiminin ne kadar önemli olduğundan ve zaman yönetimi yapmanız gerektiğinden sıkça söz edenler olmuştur. Belki de benim de aynı şeyleri söyleyeceğimizi düşünebilirsiniz. 

  Bunu söyleyenler yanılıyor. Çünkü dünyanın en saçma şeyi zamanı yonetmektir. Bunu hiç kimse yapamaz. Çünkü zengin ya da fakir, yetenekli ya da yeteneksiz, yönetici ya da lider, ünlü ya da ünsüz herkesin 24 saati vardır. Bunu hiçbir şey değiştiremez. Yani bir işi yapabilmek için kim olursa olsun aynı zamana sahiptir. 24 saat ve bunu yönetemezsiniz.”
O zaman ne yapmalıyız ?

Yapacaklarınızı sadece planlayabilirsiniz. İşlerinizi ya da çalışmalarınızı planlamak ve planlarınıza çalışmak ancak size zamanı iyi kullanmayı ve planlamayı sağlayacaktır. Fakat bu zamanı yönetiğiniz anlamına gelmez.

Yani zamani değil kendinizi planlamaktan bahsediyorum. 

Satış yapan herkes iyi veri ve bilgi toplar. Iyi bir gözlemcidir. Ayrıntıları atlamaz. Işte bu veriler doğrultusunda gününü, haftasını, aynını ve yılını planlar. Sürekli planlarını değişen şartlara ve gelişen koşullara göre yeniler.

Einstein ” Hiç kimse kağıt ve kalemden daha zeki olamaz” demiştir.

Her satiş yapan her şeyi aklında tutacak kadar zeki olamaz diyorum. Not defteri (ajanda) ve kalemsiz satişcı olmaz. Eğer kendinizi ve işinizi planlamak istiyorsanız, mutlaka not almalı ve birçok şeyi yazmalısınız. Veri(bilgi) lerin en objektif değerlendirilebildiği hali yazılı olan hatta rakamlara (istatistik) dökülebilen halidir. 
Biraz kafanız karıştı sanırım. Ancak söylemek istediğimi şöyle özetleyebilirim.

Bir satış elemanı bir gün içersinde ;
Ortalama 15-18 ziyaret yapmaktadır. Ayda 150-250 ziyareti gerçekleştirmektedir. 

Soru şu; satış elemanı gittiği her noktanın ( eczane , ünite, market vs.) Özelliklerinin farklılıklar göstereceğini düşünerek tüm bu detayları aklında tutarak nasıl verimli ve etkili ziyaretler yapabilir? 
Her gittiğiniz ünitenin özelliklerini not aldınız. 
Örneğin Ege Üniversitesi hastanesi kalp damar servisinde, sabahları tüm hekimler serviste oluyor ve vizit yapıyorlar.

★Doktorlar saat 9:00 gibi vizitten önce odalarında.

★Dr. Ali bey kahvaltısını odasında yapar ve gevrekle kahvaltı yapmayı sever. Dr. Elmeddin bey 9:30 ‘da odasında olur ve mutlaka gazetesini okur.

★Kahvaltı yapmaz 10:00’da yatan hastalara bakar.

★Ortalama sabahları 150 hasta, öğleden sonra da 100 hasta bakılıyorve bunların % 95’ine reçete yazılıyor. Reçetelerin % 80’ i hastane karşısındaki eczanelere dağılıyor. 

★Öğleden sonra saat 3:00 ‘da muayenehanesi olan Hakan bey ve Aslı hanim muayenehanesinde hasta bakar.

★Genellikle 6:00-7:00 arasında muayenehanede hasta sıklığı azalır ve ilaç firmasında çalışanları görüşmeye kabul ederler vesaire vesaire… Gibi gibi daha birçok not almış olabilirsiniz. 
Aldığınız bu ve bunun gibi detay fakat önemli notlar sizin o üniteye ne zaman ve nasıl bir ziyaret gerçekleştirmeniz gerektiğini planlamanızda pusulanız olacak.

Bir başka deyişle iyi bir planlama yapabilmeniz için şu soruların yanıtını doğru bilmeniz veya bulmanız gerekecek.

★Hangi gün, hangi üniteye ve hangi doktorları ziyaret etmeliyim?

★Bir ayda, hangi üniteye, hangi doktora ve hangi eczaneye kaç kez ziyaret yapmalıyım? 

★Hangi doktora, öncelikli olarak hangi ilaçları çalışmalıyım?

★Hangi eczanelerden yazılan reçeteleri ve calişmamı nasıl konturol edebilirim?

★Hangi eczaneden nekadar sipariş alabilirim?

★Eczanelerimin stokları ve çalıştığı depolar hangileri?

gibi sorular.
Kendinize bir çalışma planı oluşturup bunu uygulayabiliyorsanız emin olun ki, siz zamanı iyi planlayabiliyorsunuz demektir.

Tabii bu anlatıklarım işinizle ilgili zaman planlamanız. Rutin işinizin dışında firma raporları, toplantılarının da zaman planlamasını yapmak önemlidir. Acil değil fakat önemli olanları planlamanız en önce yapmanız gereken.

Eğer sürekli acil ve önemli işlerle uğraşıyorsanız, bir plan hazırlamanızın zamanı geldi hatta geçiyor olabilir. 

Acil fakat önemsiz işlerle uğraşıyorsanız başarılı olma şansınız çok düşük ve günlük yaşıyorsunuz demektir.

Acil değil ve önemsiz işlerle uğraşıyorsanız durum vahim sayılabilir. Ya daha önce çok çalışıp artık dinleniyorsunuz, ya da boşa zaman harcayacak kadar zamanı olan veya gamsız sayılabilecek durumdasınız.

Yorum bırakın